Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Regény

2009.11.25

 • Előzmények

Stephenie Meyer első magyarul is megjelent regénye. Az angol változatot 2005. október 5-én adták ki Amerikában. Az Alkonyat ötletét az írónő megálmodta, egészen pontosan 2003. június 2-án. Az álomban egy csodálatos mezőn egy halandó lány beszélgetett egy fiúval, aki vámpír volt. A vámpír halálosan szerelmes volt a lányba, de vérére is nagyon szomjazott. Ébredése után, miközben fiaira várt (akik úszóedzésen voltak), megírta a az első kötet immár legendássá vált 13. fejezetét. Innentől kezdve elalvás előtt az éjjeliszekrényére ceruzát és papírt készített, hogy ha valami olyat álmodik, ami felhasználható a könyvbe, azonnal papírra vethesse. Csak három hónap kellet, és kész volt a könyvvel. Ezután megmutatta húgának, Emilynek, aki azt javasolta, hogy minél előbb keressen egy kiadót és adassa ki a regényt. Több kiadócégnek is elküldte, de mindenhol elutasították. Ekkor majdnem feladta, de még tett egy kísérletet: feliratkozott a WritersMarket.com-ra, ahol kikeresett több kisebb kiadót és Irodalmi Ügynökséget. 15 helyre küldte el bemutatkozó és érdeklődő levelét, 7-8 helyről küldtek nemleges választ vissza. Az írónő azokat is megtartotta emlékbe. Stephenie Meyer legnagyobb örömére végül a Writers House levélben kérte meg, küldje el az első három fejezetet nekik.

 

 • Borító

Az alma a jó és rossz tudás fájának tiltott gyümölcsét jelképezi, és egyben Bella és Edward tiltott szerelmét is. A ,,tiltott gyümölcs, tiltott szerelem” összefüggésre a könyvet indító idézet is utal, ami a Bibliából, a Teremtés Könyvéből van:

,,De a jó és rossz tudásának a fájáról nem ehetsz: mert azon a napon, amikor annak gyümölcséből eszel, halálnak halálával halsz meg.”

Teremtés Könyve, 2, 16-17

 • A regény címe

Valószínűleg Steph nagyon kimerült a regényírásban, így címnek először a nem túl ötletes Forks címet választotta. Miután végre sikerült megtalálnia a megfelelő kiadót, az figyelmeztette, ilyen címmel egy regényt nem lehet eladni. Így hosszas keresgélés után Stephenie akadt rá a tökéletes címre: Twilight. Amint láthatjuk bevált...

 

 • Érdekességek

  1. Az Alkonyat sorozat megírása közben sok minden hatott az írónőre: például kedvenc együttesei, a Muse, Blue October, Coldplay és a Linkin Park számai (kedvencei meghallgathatók a www.stepheniemeyer.com -on) De sokat ihletet meríttett Shakespeare-ből, Orson Scott Cord-ból, Jane Austen-ből, Maeve Binchy-ből, a Brönte nővérekből is.

  2. Családtagjai nevét felhasználta regényeiben is (Jacob, Seth, Heidi, stb.)

  1. A regény egyes szereplőinek nevén azonban sokat gondolkodott:

  - Edward neve a régi regények romantikus alakjaiból merítődött

  - Bella nevét is sokáig kereste az írónő: sok névre gondolt, de egyiket sem tartotta tökéletesnek, végül azt választotta, amelyet a saját kislányának adna.

  - Más szereplők nevét utólag változtatta meg: Rosalie neve eredetileg Carol volt, Jasper pedig Ronald. A regények írása közben többször előfordult vele, hogy az első nevet írta le, így zavarodást okozva a szerkesztők körében.

  1. Forks városára az írónő a Google-n keresztül bukkant rá, az Egyesült Államok legesősebb területét kereste.

  2. A Twilight-ot először egy kiadó sem akarta kiadni, végül sok próbálkozás után a Writers House levélben kérte meg, hogy juttassa el az első három fejezetet nekik. Innentől nem volt megállás, a Twilight világsikerré vált.

  6. A szereplők autójinak kiválasztásában Stephenie két fanatikus öccse segített: amellett, hogy a szereplők karaktereit is figyelembe kellett venni, többször is figyelmeztették nővérüket, hogy ne hagyja le a Volvo száma után az R betűt.

  7. Életrajzi elem, hogy Bellát, mint az új diáklányt körülrajongják. Főiskolásként az írónő Utah államba költözött, ahol a hétköznapi diáklányból egy csapásra népszerű csajszi lett.

  8. Ugyanebben az időben sokat randizott jóképű fiúkkal, valamennyiük nevét fel is használta a könyveiben.

  9. Bár a hetedik fejezetben nem írta le az írónő, de később elárulta, hogy Bella Linkin Parkot hallgatott.

   

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.