Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


J. K. Rowling

2008.12.30

Az írónő: J. K. Rowling

Teljes név: Joanne Kathleen Rowling ( Kathleen a nagyanyja után lsd. érdekességek)

Kép 

 

Születési idő: 1965. július 31.

Testvére: Di Rowling

Férjei: Jorge Arantes (1992)

             dr. Neil Murray (2001)

Gyermekei: Jessica Rowling Arantes (1993)

                  David Gordon Rowling Murray ( 2003)

                  Mackenzie Jean Rowling Murray ( 2005)

Kedvenc könyve:    Kenneth Grahame: The Wind in the Willows

                                 C. S. Lewis: The Chronicles of Narnia

De a következő három könyvet olvasta a legszívesebben:

Kedvenc tantárgya: angol

Kisgyermekkorában, négy évesen a szülőhelye melletti település, Bristol elővárosába,  Winterbourne-be költöztek. A szomszédságukban élt két testvér, akiknek Potter volt a vezetékneve. Ez akkoriban nagyon tetszett az írónőnek  és úgy látszik azóta sem felejtette el. Már egész kisgyermekkként édesapja olvasott fel neki, később ő maga is nagyon szeretett olvasni: legjobban a fantasztikus történetek tetszettek neki.                                                         Már kiskorában történeteket mesélt kishúgának, aki két évvek volt fiatalabb nála. Az első története egy Nyúl nevű nyúlról szólt és 5-6 éves korában írta.                                                                   Ugyan szülei Londonban nőttek fel, de mindig is arra vágytak, hogy vidéken lakhassanak, így 9 éves korában Tutshillbe költöztek.

Kedvenc elfoglaltsága az volt, hogy a középiskolában szünetekben a diáktársainak folytatásos  történeteket mesélt.

1983-ban ment egyetemre és tanulmányait a világhírű Exeter Egyetemen folytatta, ami Dé

 

l-Angliában található. Franciát és klasszika-fiológiát hallgatott.  Szülei meg voltak győződve, hogy csodálatos karriert fog befutni kétnyelvű titkárnőként. Tanulmányai befejezése után Londonba ment, az Amnesty Internationalnél helyezkedett el mint titkárnő, ahol Afrika francia nyelvű részének emberi jogi problémáival foglalkozott. A legjobban azt szerette az irodai munkában, hogy amikor nem figyelt rá senki, történeteket gépelhetett a számítógépébe.

 

1990 nyarán sokat utazott a Manchesterből Londonba tartó vonaton, és ekkor fogalmazódott meg benne az ötlet egy fiúról, aki varázsló, de nem tud róla, és varázslóiskolába fog járni. Az egész történet kristálytisztán megszületett a fejében. Mikor négy órával később leszállt a vonatról a King's Cross Pályaudvaron, már több karaktert és helyszínt is kitalált. A történeten az ebédidejében dolgozott, pubokban és kávéházakban. Közben rövid történeteket és két máig kiadatlan felnőtteknek szóló novellát is írt, de ideje nagy részében a Harry Potter-történetekkel foglalkozott.

1991-ben kilépett munkahelyéről, és Oportóba (Portugália) költözött, ahol angolt tanított. Szeretett tanítani, annak ellenére, hogy a diákjai „Rolling Stone"-nak szólították. Délutánonként és este tanított, így délelőtt jutott ideje az írásra, és folytathatta a varázslófiú történetét.

1992. október 16-án férjhez ment Jorge Aranteshez, aki a hadseregben szolgált (később egy tévénél dolgozott), és 1993. július 27-én megszületett lányuk, Jessica Rowling Arantes. Férjétől azonban hamarosan elvált. Nem sokkal később csecsemő kislányával és bőröndjével, amely tele volt Harry Potter-feljegyzésekkel és -fejezetekkel, visszautazott Angliába, ahova 1994 karácsonyán érkezett meg. Skóciába, Edinburgh-ba költöztek, ahol húga, Di is lakott. Tanári állást szeretett volna kapni, de előtte be akarta fejezni könyvét. Hogy ne a nyirkos, fűtetlen lakásban legyenek, Rowling lányával egész napját egy kávéházban töltötte, itt fejezte be Harry Potter történetét. Nehéz helyzetében a Skót Művészeti Tanácstól kért támogatást, amit meg is kapott, mikor a könyvét befejezte.

Ezután nekilátott kiadót keresni, de sorban utasították el. Végül Londonban talált egy ügynököt (Christopher Little), akinek sikerült eladnia 1996 augusztusában a Harry Potter és a bölcsek köve (Harry Potter and the Philosopher's Stone) kéziratát az angliai Bloomsbury Children's Books kiadónak, kb. 4000 dolláros áron.

Rowling franciatanárként dolgozott, amikor megtudta, hogy könyvét ki fogják adni. Az iskolában, ahol tanított, a Rawhide című filmsorozat egyik betétdalát (Rolling, rolling, rolling, keep those wagons rolling…) énekelték neki kórusban a diákok.

A könyv 1997 júniusában jelent meg Angliában. Az írónő sokáig azt gondolta, hogy nem fogják felfedezni. Tévedett: 1997-ben elnyerte a British Book Awards Children's Book of the Year és a Smarties Book Prize Gold Medal for ages 9-11 díjakat.

Néhány hónappal később a Bologna Children's Book Vásáron, Arthur Levine, a Scholastic Books szerkesztő-igazgatója megvásárolta az amerikai kiadási jogokat 105 000 dollárért. Az írónő ekkor felmondta tanári állását, hogy minden idejét a Harry Potter-sorozat írásának szentelhesse. Az USA-ban a könyv 1998 szeptemberében jelent meg Harry Potter and the Sorcerer's Stone címen.

2000-ben a Warner Brothers megvette a sorozat filmjogait.

2001. december 26-án házasodott össze második férjével, dr. Neil Murray orvossal, Perthshire-ben. 2003. március 23-án megszületett fiuk, David Gordon Rowling Murray. 2005. január 2.: lányuk, Mackenzie Jean Rowling Murray.

 

Érdekességek:                                                                                                                                             

  • A sorozat már kitalálásakor is hétkötetesre volt tervezve.
  • Portugáliába érkezésének első hetében írta meg kedvenc fejezetét, az Edevis tükre címűt (Harry Potter és a bölcsek köve).
  • A könyvre azért került a J. K. Rowling név, mert a kiadó nem volt biztos benne, hogy egy női író könyvét a fiúk el akarják olvasni.
  • Teljes neve valójában csak Joanne Rowling – a Kathleent, nagyanyja nevét csak azért illesztette be, hogy a kiadó két kezdőbetűt tehessen a címlapra a szerző valódi keresztneve helyett.
  • Élete legszebb pillanatának azt tartja, mikor megtudta, hogy a könyve meg fog jelenni.
  • A dúsgazdag és világhíres asszony rendkívül visszahúzódó életet él, szinte alig ad interjút, magánélete tabunak számít. Azonban nem felejtette el, hogy honnan indult. Rengeteget adakozik, és például az ötödik rész megjelenésekor a hajléktalanok segítségére sietett Európa német ajkú országaiban. Kizárólagos jogot adott mintegy húsz, Németországban, Ausztriában és Svájcban kapható, hajléktalanok által árusított "aszfaltlapnak", hogy a könyv első fejezetét két héttel a kötet hivatalos megjelenése előtt a lapokban közölhessék. A 6. kötet első fejezete Magyarországon is a Fedél Nélkül című lapban jelent meg először. 
  • A World's Richest 2004 listát összeállító magazin az év legnagyobb szenzációjának tekinti, hogy 2004-ben J. K. Rowling, a Harry Potter-könyvek szerzője is belépett a milliárdosok klubjába. Igaz, hogy az írónőnek mindössze az 552. helyet sikerült elcsípnie egymilliárd dollárra saccolt vagyonával, ám ezt is sikernek könyvelheti el, hiszen sokakkal ellentétben nem egy vállalat élén sikerült meggazdagodnia, és nem is örökölt. Sőt, ő az első, aki könyvírással keresett ennyi pénzt.
  • Az első holmi amit anélkül vett meg, hogy megnézte volna az árcédulát: egy drágaköves gyűrű.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

----------

(Barbi, 2009.05.02 08:04)

A kedvedért elolvastam a szöveget. Most már tudom hogy Potter a szomszédjuk volt. Ésnem a rokonuk. Ügyesvagyok???